Ida Ali Lindqvist

Min terapimetod


Allt jag gör, gör jag med respekt och ödmjukhet.  


Hos mig arbetar vi med alliansbygge. Det vill säga, alliansen mellan mig som samtalsterapeut och dig som klient kommer att vara grunden för en lyckad terapi. Jag kan vara hur bra som helst på olika terapeutiska interventioner. Men om du inte känner dig trygg med mig så spelar det ingen roll hur bra jag är på tekniker.


Du och jag ska bli ett team.


Därför inleder jag varje samarbete med några orienterande samtal där vi undersöker om vi kan arbeta tillsammans. Där får du också möjlighet att beskriva lite om dig själv och vad du önskar ha hjälp med. Jag kommer att ställa frågor för att få fördjupad förståelse.


En viktig del inledningsvis är att du inte behöver veta i förhand vad du vill ha hjälp med. Vi samtalar förutsättningslöst och ringar in vad som känns viktigt för dig att tala om. Dubbelsessioner kan bli aktuella om behov finns hos dig som klient. 


Om vi bestämmer oss för att fortsätta samarbeta formulerar vi en överenskommelse samt någon form av målsättning om hur ofta och hur länge vi ska träffas. Den överenskommelsen är ett levande dokument under hela terapin.


Jag kommer att möta dig som en människa med en expertis om dig själv. Med min kompetens som redskap utforskar vi tillsammans hur vi kan arbeta för att du ska öka din förståelse om dig själv. Den är den kunskapen som kommer hjälpa dig att ta hand om de problem som du kommer med mig till.

 

Ofta vet vi inte varför vi mår dåligt. Det bara känns tungt, vemodigt, ångest som förlamar hjärnan med en massa negativa tankar som resultat. Då hjälps vi åt att gå tillbaka i tiden och tittar på hur du haft det. Vilka relationer som funnits och vilka normer och mönster du befunnit dig i. Hur bär du dem idag?

 

Jag kommer med min breda kunskap och erfarenhet av människor i en värld av stress, prestationer, och individualism kunna hjälpa dig till tillbaka till dina grundbehov. Vad är viktigt för dig? Varför? Hur långt bort är du från dem? 


Vad är minoritetsstress?

Minoritetsstress är ett begrepp som används för att sätta ord på den kroniska stress som riskerar leda till sämre hälsa hos minoritetsgrupper jämfört med befolkningen i övrigt. Minoritetsstress är ett begrepp som används för att sätta ord på den kroniska stress som riskerar leda till sämre hälsa hos minoritetsgrupper jämfört med befolkningen i övrigt.


Med andra ord – det syftar på den belastning på kroppen som uppstår som följd av långvarig stress orsakad av fördomar, utsatthet, diskriminering och negativt bemötande. Det finns mycket forskning kring begreppets fenomen och det fick rejält fäste 2003 med The Meyer minority stress model.